עמותת חן לפריון וחיים

הינה עמותה אשר התאגדה בשנת 1998 בישראל
על מנת לעזור לזוגות הסובלים מבעיות אי פוריות

לתרומות לתמיכה וליוי

03-5050345
איימל:amotat_c@netvision.net.il   לעמוד הפייסבוק

כנס עמותות פריון - ICSI ה-9 – שהתקיים ב- 23.03.08 בבודפשט, הונגריה

כנס עמותות הפוריות ICSI התקיים השנה בצמוד לכנס IAPO ( ארגון הגג של מטופלים מכל העולם). מכיוון שהרבה נציגים מעמותות הפוריות הגיעו גם לIAPO התקיים השנה ICSI בצמוד לו.

לפני הכנס נפגשתי עם שגרירת ישראל בהונגריה הגב. עליזה בן-נון. עוד נחכה בפגישה הגב. סנדרה דיל שהיא יו"ר ICSI והיא ממקימי הארגון. מטרת הפגישה עם השגרירה היתה להציג בפניה את הפעילות בישראל ובעולם של עמותת חן לפריון ובעיקר את נושא תיירות הפוריות ובכדי לקדם את הנושא ולהיעזר לצורך כך ברשת השגרירים שלנו בעולם כולו. אני מקווה שהמסר הועבר כיאות ותהיה לנו לאורך זמן תמיכה מרשת השגרירים. מכיון שחברתנו מאוגנדה ריטה סמבויה לא הגיעה לכנס, נשאתי אני את דברי שיתןף הפעולה ביננו וסיפרתי על הישגי עמותת חן בארץ כמו הכנס בוולפסון וקבוצות התמיכה כולל זו שבעיר רהט. וכן על משחק הכדורגל לילדים להעמקת המודעות לפוריות שייערך ביום 11.04.08 בחולון עיר הילדים.

כנס ICSI השנה עסק בעיקר בבעיות דמוגרפיות של אירופה. ואני מביאה כאן את תרגום הרצתה של פרופ' JITKA RYCHTARIKOVA מאונ' CHARIES מהפאקולטה למדעים בפראג, צ'כיה. ההרצאה באנגלית מובאת באתר העמותה.

להלן ההרצאה:

שם ההרצאה: השינוי הדמוגרפי באירופה כמכשיר למדיניות טיפולי פוריות

אחד משלושת הכוחות המרכזיים שמעצבים את אירופה. חיים יותר ויולדים פחות. תופעה חדשה שנכרת באירופה היא ירידה בפוריות, דחיה של זמן ההולדה וירידה בילודה. עליה בגיל האוכלוסיה ובעיות הפוריות הנובעות מכך.

דחיית הגיל בו יולדים והזזתו לגיל מאוחר. באירופה המרכזית והמערבית ניכרת מגמה של ירידה בילודה משנות ה-60 ובשנות ה-90 נכר גם באירופה המזרחית.

פוריות מאוחרת - כלומר הילודה מתחילה בגיל מאוחר יותר ולפיכך יש יותר צורך בטיפולי פוריות. לאורך השנים הפוריות ירדה מתחת לנורמה של (מדד המייצג מספר ילדים לאישה) 2.0 – הגדרת פוריות נמוכה בשנת 2006 נושקת לקו 1.3 שהוא קו פוריות הנמוכה ביותר. TFR ( מדד הפוריות הכולל Total fertility rate ) מתוך 30 מדינות נמצא כי ב-18 מדינות ירד המדד מתחת לקו מדד 1.3 שהוא פוריות נמוכה מאוד.

מקדולנד (2005): קשה מאוד למדינה להעלות את מדד הפוריות כאשר הוא יורד מתחת לנקודת 1.5 ילדים לאישה, שהיא נקודה קריטית. המצב נואש עוד יותר כאשר מדברים על מדד מתחת ל-1.3 ילדים לאישה.

דחיית הילדות כחלק מהגורמים. הגורמים הם: לימודים גבוהים, בניית קריירה מקצועית, בניית יחסים עם בן זוג וטיפולי הפוריות שבעצם "מתקנים" המצב.

גיל צעיר אינו בהכרח מגדיל את רמת הפוריות. ב-30 המדינות נבדק גיל האם בעת לידת הילד הראשון והתברר כי ברוב המדינות האם הינה מעל גיל 27 וקרוב יותר לגיל 30.

הורות מאוחרת - בצפון ומערב אירופה גיל האם מאוחר אינו מרמז על בעיות פוריות.

במזרח ודרום אירופה קורלציה שלילית – כלומר עליה ל גיל האם בלידה הילד הראשון מאשרת את התיאורית הקשר בין גיל מאוחר ללידת הילד הראשון ועליה ברמות בעיות הפוריות.

תופעה נוספת: השפעה תרבותית על לידות לאימהות יחידות. אם בודקים כמה ילדים נולדים לאמהות לא נשואות מתוך מאה לידות באיסלנד למשל המספר מגיע עד כמעט 70 לידות בשנת 2006 כאשר בשנת 1960 היה המספר קרוב ל-20. בבריטניה בשנת 1960 היה המספר נמוך מ-10 לידות ובשנת 2006 קרוב ל-50 לידות. העליה בלידות לאימהות חד הוריות לא מרמז על החלפת המשפחה המסורתית. במדינות בהן מספר נמוך של אמהות חד הוריות כמו איטליה, ספרד ובלגיה, הינן בעלות רמת ילודה כללית נמוכה ולא רק של אמהות חד הוריות. בצפון אירופה יש הבדל בין השניים. כלמור אמהות חד הוריות רבות לא מרמז על רמת ילודה נמוכה בעליל.

שלושה שינויים מרכזיים: ירידה בפוריות, עליה בגיל הממוצע של לידת הילד הראשון ועליה של אחוז האמהות החד הוריות. ניתן לראות שלוש קבוצות של מדינות המאופיינות ע"י שלושת הפרמטרים הללו. מזרח אירופה עם מדד משולב גבוה במיוחד(מדד פוריות נמוך, ילד ראשון בגיל נמוך, ואחוז אימהות חד הוריות גבוה), אחריהן מדינות דרום אירופה ונמוך במיוחד מדינות צפון ומערב אירופה.

המדד המשולב מראה כי הקורלציה המסורתית של גיל אם צעיר ואחוז אמהות חד הוריות אינו בהכרח מרמז על רמת פוריות כללית גבוהה.

בדיקה של נשים שנולדו בשנת 1980 מראה כי רמת הפוריות ברוב המדינות נמוכה מ-1.5 ילדים לאישה.

ברוב מדינות אירופה חל שינוי באחוזי התמותה . עליה בתוחלת החיים מעלה את אחוז האוכלוסיה מעל גיל 65 ומכבידה מאוד על מערכת תשלומי הפנסיה במדינות. אוכלוסיה מעל גיל זה מכבידה גם על מערכת הבריאות בכל המדינות.

צפי לשנת 2050:

ירידה במדד פוריות כללי ירד ל – 0.591 (-)

עליה באוכלוסיה מעל גיל 65 שנה 0.454%

ירידה בתוחלת החיים של הגבר 0.004 (-)

ירידה בתוחלת החיים של האישה 0.043 (-).

אם כך לשנת 2050 אנו צופים ירידה של הפוריות ועליה באוכלוסיה בוגרת בסלובקיה למשל מ-11.6% ל-33.5% בבולגריה – מדינות חדשות באיחוד האירופאי. במדיה הותיקות עליה תהיה מ-11.2% אירלנד ל-35.6% בספרד.

אוכלוסיית 65 יוכפל ואילו אוכלוסיית 80+ תשולש. המדינות כגון גרמניה, איטליה וספרד אפילו יותר. טבלת % בני 65 + באוכלוסיה שלנת 2005 מול צפי לשנת 2050:

מדינה
שנת 2005 %אוכלוסיה מעל 65+
שנת 2050
איטליה
19.2
35.3
גרמניה
18.6
31.6
יוון
17.8
32.5
בולגריה
17.1
33.5

עליה גדולה מאוד .של פנסיונרים וגם מול מספר האנשים בגיל העבודה יש שינוי לרעה בכמות האנשים התלויים באוכלוסיה העבודה. נבדק כמה פנסיונרים ל-100 איש עובדים והצפי לשנת 2050 הוא קרוב ל-70 במדינה כמו ספרד וקרוב ל-40 בהולנד.

הירידה הכללית באוכלוסיה.

העליה באוכלוסיה הבוגרת

משפיעות על מדיניות בנושא הפוריות ותכנון המשפחה באירופה. וכמובן על מדיניות טיפולי הפוריות ART. הצפי הוא עליה בשנת 2025 כ-5% מהילדים יהיו כתוצאה מטיפולי פוריות אחוז זה יעלה ל-7% בשנת 2050.

המרצה מציעה לבנות חברה המתאימה לכל הגילאים, לאפשר בחירה חופשית בנושא עבודה, חינוך והולדת ילדים. נגישות לטיפולי פוריות ART לפי צורך האישה. ולתת עדיפות לתכניות המקטינות את התקדמות הנסיגה בילודה באירופה.

רשמה:

עפרה בלבן

חזרה לכל הכנסים