כנס עמותות פריון שהתקיים 28-29.06.2002 בוינה, אוסטריה
אני שמחה לדווח לחברי העמותה כי השתתפתי בחודש יוני 2001 בכנס עמותות מטופלי פריון שהתקיים בלוזאן, שוויץ ככנס מקדים לכנס רופאי פריון ESHRE שהתקיים מיום 01.07.01 באותו המקום.
בכנס השתתפו נציגי עמותות מארצות שונות בעולם כמו: ארה"ב, אוסטרליה, אירלנד, איטליה, הולנד, גרמניה, דנמרק, שוודיה, פינלנד, נורווגיה, בריטניה, שוויץ, הארץ המארחת, ספרד, פורטוגל, ארגנטינה.
בכנס הוכרז על חודש הפוריות העולמי אשר יתקיים במקביל בכל העולם בחודש יוני 2002 תחת הכותרת: WORLD INFERTILITY MONTH . הוכנו קווי יסוד לקיום החודש הזה וכן לוגו אחיד לכל העמותות. הוחלט כי באותו חודש יערכו אירועים בכל העולם תחת הכותרת הזו וכי בסופו יפגשו הנציגים בוינה לסיכום הפעילות הכלל עולמית בנושא המודעות לנושא.
נציגי כל העמותות הינם מטופלים בהווה או בעבר אשר לקחו על עצמם לסייע לאחרים ובעיקר לקדם את הנושא במדינתם הן מבחינה חוקית ותחיקתית והן מבחינה הסיוע האישי והפצת מידע בנושא.
ביום הראשון לאחר ההתכנסות נערכו הרצאות.
ביום השני סדנאות בנושאים שונים.
פרופ' זאב רוזנווקס, הרצה על התפתחויות בנושא טיפולי המבחנה. הוא סיפר על הצלחה בעכברים של החלפת הגרעין של תא הביצית בגרעין של תא מהגוף (שאינו תא מין) והפריית אותו התא.
כמו כן סיפר על הצלחה בהשתלת רקמת שחלה אצל אישה שעברה טיפולים כימותרפיים ביד. הורמונים שניתנו הראו על גדילה והבשלה של ביציות ביד. בוצעה שאיבה ונמצאה ביצית בגדול המתאים להפרייה. הביצית לא הופרתה.
ניסוי אחר שנערך – ביצית מופרית הוכנסה לרחם, אותה הוציאו בניתוח מאישה. הרחם חובר למכונת לב ריאות והביצית המופריית המשיכה להתפתח בתוך הרחם . הניסוי נערך בבולוניה והופסק לאחר מספר ימים.
ד"ר לינדה וילטון מאוסטרליה סיפרה על בדיקות כרומוזומליות CGH אותן מבצעים לכל הכרומוזומים של העובר. בשיטה זו מגדילים את איתור העוברים הלא התקינים ומגדילים גם את סיכויי היקלטות העוברים . השיטה הקיימת FISH בה בודקים 5 או 9 כרומוזומים בלבד. ההבדל ביכולת זיהוי עוברים לא תקינים היא כפול. יש חשיבות לזיהוי העוברים הלא תקינים משום הרצון להחזיר לרחם עד 3 עוברים מחד כדי למנוע הריון מרובה עוברים ומאידך המימון המועט של מחזורי הטיפול ברוב הארצות בהן ממנים עד 2-3 טיפולים ולא יותר. הבדיקה מבוצעת רק באוסטרליה כעת . החיסרון של השיטה: עדיין לוקחת זמן רב (עד 10 ימים) זמן המחייב הקפאת העוברים לפני החזרתם לרחם. חיסרון נוסף השיטה אינה מזהה כרומוזום כפול או חסר בשלמותו.
בכל הארצות הכיוון הכלל עולמי הוא כי יש להימנע ככל האפשר מהריונות רבי עוברים משום העליה החדה במומים מולדים ובקשיי התפתחות הנובעים מהריונות כאלה. (עד 30% ילדים עם מומים גופניים ו/או התפתחותיים).
באיטליה מבוצעת הפריית מבחנה מתרומת ביצית בתשלום מלא של החולים ובמחיר זול יחסית לעומת בארצות שכנות. בגרמניה ואוסטריה בכלל לא מבוצעות תרומות ביצית כי אסור שם להקפיא עוברים. לכן מגיעים אזרחי ארצות אלה לאיטליה לביצוע טיפוליים.
בעיית תרומת ביצית קיימת בכל העולם וגם כאשר ניתן לרכוש ביציות (רק בארה"ב) קיים מחסור חמור.
באירופה בכל הארצות בהן מותרת תרומת ביצית אסור תשלום לתורמת .
כלל הנוכחים השתוממו לגלות כי בישראל משולמים טיפולים ע"י קופות החולים עד קבלת ילד ראשון ושני על פי התוויה רפואית משום שאינם מכירים מימון כזה אלא, עד שלושה טיפולים בלבד. אחר כך הכל פרטי.
נושא תרומת עוברים:
באנגליה ובצרפת מחייבים זוגות להחליט מה יהא על עובריהם לאחר 5 שנים ומכסימום 10. לאחר הזמן הזה על הזוגות להחליט:
האם להפשיר את העוברים
האם לתרום את העוברים למחקר מדעי
האם לתרום את העוברים לזוג אחר.
בתום 10 שנים באם לא ניתנה הוראה אחרת על המדינה להפשיר את העוברים.
אני מקווה כי גם בארץ נקדם את הנושא לרמה הזו.
פרופ' קנטיק מגרמניה הרצה על הריונות מרובי עוברים:
הריונות מרובי עוברים הינם בעייה חמורה משום מומי לידה העולים ככל שיש יותר עוברים.
הוא גם דיבר על מחקר בריטי שהראה כי הריונות המסתיימים בלידה המוקדמת אך במעט מהנורמה (שבוע 32-35) מראים בעיות התפתחויות בילדים אם בעיות מוטוריות ואם בעיות של היפראקטיביות, קשיי למידה ועוד עד כדי 30% מהילדים.
הגב. סנדרה דיל, מאוסטרליה, היא ממארגנות הכנס ובעצמה הקימה עמותה באוסטרליה ומשמשת יועצת לועדות שונות במשרד הבריאות האוסטרלי. היא עברה טיפולים עד שהחליטה עם בעלה לא להמשיך מפאת המעמסה הנפשית והכלכלית הכבדה.
היא סקרה את המצב המשפטי באוסטרליה בנושא טיפולי פוריות בכלל ובנושא פונדקאות בפרט. וזאת על סמך החלטת האו"ם בנושא זכויות האדם: כל איש ואישה בגיל בגרות זכאים לאוטונומיה בנושא זכותם להינשא והלקים משפחה". באוסטרליה הגיעו למסקנה עקב הרחבת החוק הזה גם בנושאי אי פוריות וכי לא החוק צריך להנחות את הזוג ברמת האתיקה אלא הרופאים והחולים בעצמם . יש התערבות של הרשויות רק כאשר יש ילד בסיכון.
ניתנו הרצאות גם בנושאי יחסי ציבור ותקשורת וכן על שימוש באינטרנט.